Návrhy a realizace interiérů Vítr-Voda

Návrhy a realizace interiérů

Feng Shui koučink

Že jste o Feng Shui koučinku ještě neslyšeli? Ani jste nemohli – je to totiž úplně nová služba, která v sobě zahrnuje nejen prostor, ale také člověka v něm. Spojení těchto dvou disciplín možná vypadá trochu neobvykle; nicméně věřte, že vzniklo na základě mé dvacetileté praxe v oblasti návrhů interiérů.

Feng Shui koučink, Markéta Petříková, Vítr-Voda

20 let se věnuji Feng Shui v rámci firmy Vítr-Voda. Pomáhám svým klientům vytvářet harmonii v jejich domově i životě a ukazuji, jak uspořádat prostor, aby podpořil jejich přání a vize. Postupně jsem zjistila, že prostor nelze oddělit od jeho budoucích obyvatel a že práce s lidmi je nedílnou součástí na cestě k interiéru, který s jeho obyvateli maximálně rezonuje. A co víc – práce s lidmi je nejdůležitější. Na základě této zkušenosti vznikl můj pojem Psychologie prostoru.

Jak ale zjistit, co klienty trápí, po čem touží, kam směřují? Co skutečně očekávají od svého nového domova? Je to, co říkají, skutečně tím, co opravdu chtějí?

Oblasti, se kterými ve Feng Shui koučinku pracujeme:

1 – životní cesta, kariéra
2 – partnerství, vztahy
3 – minulost, rodiče, prarodiče
4 – prosperita, bohatství, hojnost
5 – zdraví
6 – přátelé, cestování
7 – budoucnost, děti, kreativita
8 – moudrost, vědění
9 – sláva, společenské postavení, uznání

Jak najít správné odpovědi? Položit správné otázky

Základem naší práce je vzájemná důvěra. Na začátku jsme pro klienty jen cizí lidé, kteří vstupují do soukromé zóny domů a bytů. Poté ale vzniká vztah – nejen pracovní, ale i osobní. Ptáme se na otázky kolem životního stylu, zájmů, oblíbených barev nebo rodinných rituálů.

A často se stává, že se dostaneme i k intimnějším oblastem, jako je zdraví, psychické problémy, nespavost, touha po miminku nebo vztahové či finanční problémy. Tedy, životní oblasti, se kterým je možné při Feng Shui koučinku pracovat. Věřím, že všichni moji klienti cítí empatii a podporu, kterou jim při vzájemných rozhovorech poskytuji, a proto se nemusí bát, ani se ostýchat promluvit o čemkoliv.

Proč se na to všechno ptám? Protože čím více informací mám, tím více a lépe mohu pomoci

Lidé a prostor jsou vzájemně provázání. Ovlivňují se navzájem a stále se proměňují v závislosti na aktuální situaci. Když se nastěhuje do bytu partnerský pár, má úplně jiné nároky na bydlení než pětičlenná rodina. Někdo chová kočky, jiný hraje na klavír a další pracuje z domova a potřebuje čtyři monitory. Jeden miluje modrou barvu, druhý nesnese žlutou. A tak dále…

  • Zapomeňte na ideál – neexistuje univerzální interiér, který by vyhovoval každému, neexistuje žádný ideální prostor.
  • Můžeme vám ale pomoci vytvořit ideální prostor pro vás (pro tento aktuální okamžik.)
  • Budete znát souvislosti mezi sebou a svým prostorem; budete se v něm cítit příjemně a uvolněně. Skutečně budete vnímat svůj domov.

Co je Feng Shui

Feng Shui je starobylé učení a zároveň umění pocházející z Číny. Vzniklo na základě pozorování krajiny a přírodních zákonitostí. Návrat k němu chápeme jako návrat k sobě samým, své přirozenosti a zdravému životnímu stylu. Cílem Feng Shui je vytvořit prostor, který je funkční a logický a zároveň poskytuje svým obyvatelům pocit harmonie, bezpečí a podpory. Inspiruje je a pomáhá jim naplnit jejich životní vize. V překladu Feng Shui znamená Vítr – Voda.

Co je koučink

Koučink je proces, který podporuje klienta v hledání individuálního řešení v jím zvolené oblasti. Pomyslně nám koučink pomáhá dostat se z bodu A (momentální situace) do bodu B (situace, které bychom chtěli docílit). Pomocí různých technik se na řešenou situaci díváme z různých úhlů pohledu, což pomáhá získat odstup a nadhled. Kouč klientovi neradí, nic nedoporučuje ani neschvaluje, nic mu nepodsouvá ani ho nikam nesměřuje – neovlivňuje klienta svým postojem. U kouče je důležitá absolutní důvěra v klienta a v jeho schopnost najít vlastní řešení.

Jak Feng Shui Koučink funguje?

Pomocí otázek a rozhovoru zjistíme, které životní oblasti potřebujete nebo chcete podpořit nebo posílit.

Následně se jim věnujeme v rámci prostoru v příslušných sektorech dle Feng Shui. Navrhneme změny a nápravy v prostoru. Některé provedeme hned, další provedete sami s pomocí koučinku.

V případě dalšího zájmu je možné pracovat na problematických oblastech pomocí koučování. Což znamená, že se na věci podíváme trochu jinou optikou nebo z jiného úhlu…

Ukázka rozboru osobnosti Feng Shui

Pro větší efektivitu doporučuji zpracování osobnostního Feng Shui rozboru z data narození. Dozvíme se z něj, jaká jste životní skupina nebo jaký je váš osobní prvek, které prvky v prostoru posílit a které naopak potlačit a jaké jsou vaše silné a slabé stránky.

Reference

„Feng Shui koučink s Markétou je přátelské sezení, při němž máte možnost si jednoduchým způsobem zvědomit a následně změnit věci, které vám nevyhovují. Sezení mně osobně pomohlo uvědomit si, s čím chci začít, jaké kroky pro to udělám a některé z nich jsem dokonce začala realizovat během sezení. Jde o pojmenování témat, utřídění si jejich důležitosti a rozhýbání stojatých vod. A vše probíhá ve velmi příjemné atmosféře. Doporučuji.“

Romana (Praha)

Co dalšího je možné s pomocí FSK vyřešit

  • Vytvoření řádu
  • Ujasnění si situace ohledně prostoru – co chci řešit (případně co nechci řešit) a jakým způsobem
  • Může sloužit jako první krok, než začneme řešit návrh interiéru

Kde FSK pobíhá? Ve vašem prostoru, aby bylo možné ihned provádět změny.
Co je potřeba? Budete potřebovat půdorys domu/bytu.

Moje vzdělání v obou oborech


S Rogerem Greenem, jedním z nejvyhledávanějších pedagogů a konzultantů Feng Shui (EŠFS 2003–2009)

  • Evropská škola Feng Shui (Roger Green) – certifikáty (PDF)
  • Škola bílého jeřába (Eva Joachimová) – certifikát (PDF)
  • Výcvik koučování s využitím systemického, PCA a Gestalt přístupu při VŠAP – certifikát (PDF)