Návrhy a realizace interiérů Vítr-Voda

Návrhy a realizace interiérů

Kuchyně – srdce domova z pohledu Feng Shui

Dříve měla kuchyně v obydlí zcela zásadní význam. Dnes lidé často jedí mimo domov nebo nakupují hotová jídla s sebou. Přesto zůstává kuchyně symbolem domova  – tak bychom se měli naučit kuchyni vnímat a jídlo připravovat v klidu a s láskou jako to dělaly naše babičky a maminky.

Kuchyně je podle Feng Shui nejdůležitější místností v domě. Je nazývána srdcem domova, protože ovlivňuje energii celé domácnosti a jejích členů prostřednictvím pokrmů, které se zde připravují. Přitom nejde pouze o to, zda používáme výhradně kvalitní a bio potraviny, ale především o skutečnost, zda jídlo bylo připravené s pozitivními emocemi. Proto je například důležité, aby ten, kdo vaří, nestál zády ke dveřím a nemířily na něho ostré hrany nábytku nebo polic.  Osoba, která připravuje jídlo, by měla pracovat v příjemném, čistém, dobře větratelném i osvětleném prostředí, které je jí příjemné. Kuchyně by neměla být za žádnou cenu přeplněná, chaotická a neuklizená. Odpadky je potřeba vynášet co nejčastěji a odpadkové koše by měly zůstávat uzavřené. Bude-li v kuchyni řád, pořádek a dostatek místa, bude zachována i volnost pohybu, která ulehčuje pracovní proces, ale také stupňuje kreativitu. 

Kuchyni řadíme mezi jangové (aktivní) místnosti, měla by tedy být živá a pulsovat energií.  Je třeba ji aktivovat nejen barvami a zařízením, ale především činností. V kuchyni se nemusíme bát vyloženě ohnivých barev, jako je červená, žlutá nebo oranžová, energii dodají také rostliny. Styl není důležitý, každý si může zvolit, co se mu líbí. Pouze je třeba se vyvarovat kuchyní typu „laboratoř“ (bílá, lesklá, minimalistická), která svou sterilitou může ovlivnit i své obyvatele.

Velmi důležité je umístění kuchyně v domě. Neměla by být pod ložnicí ani naproti dveřím do koupelny a ložnice. Pokud je jasně viditelná už od vchodu nebo je první místností kam vstoupíte, jídlo bude středem pozornosti. Trendem posledních let je propojení kuchyně s obývacím pokojem.  Z hlediska Feng Shui to není ideální, protože v každé z těchto prostor probíhá činnost s naprosto rozdílnou energií.  V kuchyni něco nového vytváříme, stále se po ní pohybujeme, je zde hluk a výpary. V obývacím prostoru chceme naopak odpočívat a relaxovat, měl by zde být klid pro setkávání členů rodiny a návštěv, povídání nebo poslech hudby. Proto je velmi důležité jednotlivé prostory od sebe jasně vymezit fyzicky nebo alespoň opticky, např. rozdílnou malbou nebo podlahovou krytinou.

Voda a Oheň

Nejvhodnějšími místy pro kuchyni jsou východní nebo jihovýchodní část bytu nebo domu směrem od středu prostoru, které v sobě nesou energii dřeva. Ta dodá potřebný jangový náboj a zároveň poslouží k harmonizaci ohně (sporák, trouba) a vody (lednice, dřez, myčka).  Ohnivé a vodní prvky by nikdy neměly být v jedné linii. Pokud se tak stane, je dobré užít harmonizační prvek s energií dřeva, ať už se jedná o dřevěnou pracovní desku, prkénko, sadu dřevěného nádobí nebo rostlinu. Také energie země je důležitá pro celkovou stabilitu místnosti a k dalšímu vyvážení protichůdných energií. Může jí zastupovat dlažba a obklady, případně kamenná pracovní deska. Rozhodně je dobré vyvarovat se umělých materiálů. Také mikrovlnnou troubu v kuchyních dle Feng Shui nenajdete, protože ohřívá jídlo zcela nepřirozeným způsobem. Je možné použít troubu horkovzdušnou, sporák je z pohledu Feng Shui vhodnější plynový, protože vytváří přímý oheň. Není vhodné jej umísit směrem ke vchodovým dveřím nebo před okno, naopak se doporučuje umístění v prostoru nebo směrem k obytným místnostem.

V jídelně  jde především o vytvoření klidného a příjemného prostředí, v němž máme u jídla možnost zpomalit a uvolnit se. To samozřejmě pomůže k co nejlepšímu vstřebání živin a k dobrému zažívání.

Středobodem jídelny je bezesporu stůl, nejlépe dřevěný, který dodá potřebnou pevnost a stabilitu. Příliš vhodné nejsou stoly skleněné ani kovové. Pokud je zařízení příliš strohé až minimalistické, je třeba v jídelně tuto tvrdost zmírnit například použitím ubrusu.  Vhodný tvar stolu je třeba řešit podle světových stran – za všeobecně vhodnější je považován stůl kulatý, oválný nebo osmihranný, protože podporuje komunikaci. Je však možné použít i tvar čtverce a obdélníku, pokud se tento tvar hodí do daného sektoru. U umístění stolu je nejdůležitější dodržet školu formy Feng Shui – tedy oporu za zády pomocí rohu nebo pevné stěny, další oporu dodají židle s vysokou plnou opěrkou. Židle musí být zároveň stabilní a pohodlné, nejlepším materiálem je opět dřevo.

Směrem k jídelnímu stolu nesmí mířit žádné ostré rohy nábytku či polic, také není vhodné umístění mezi dveřmi a oknem.  Od stolu by nemělo být vidět na vchodové dveře a koupelnu.  Osvětlení se doporučuje umístit přímo nad jídelní stůl.  Při jídle by nás nemělo nic stresovat – nepořádek, věci na stole, znepokojující motivy obrazů atd.  Celkové uspořádání i barevné ladění je třeba řešit v závislosti na světových stranách a konkrétních potřebách lidí – například zda půjde o čistě jídelní stůl nebo zda toto místo je určené pro setkávání a komunikaci (pokud například chybí obývák). Všeobecně jsou vhodné světlejší barvy, odstíny žluté a červené podporují chuť k jídlu, modrá a zelená jí naopak potlačují. Bílá navozuje pocit čistoty a zklidňuje. 

Článek v pdf zde Kuchyne_jidelna2